Dygestorium – podstawowe informacje

Dygestorium, czyli tak zwany wyciąg chemiczny, to podstawowy element na wyposażeniu każdego, najmniejszego nawet, laboratorium. Zazwyczaj produkuje się je na kształt przeszklonej komory w kształcie szafy. Dygestoria wyposażane są w wentylatory, za pomocą których zanieczyszczone powietrze wyprowadzane jest poza teren laboratorium. Dzięki nim pracownicy naukowi nie są narażeni na stały kontakt z substancjami niebezpiecznymi. Warto również wspomnieć, że dygestorium pozwala zapewnić ochronę przed wystąpieniem ewentualnej eksplozji lub pożaru.

Najpopularniejsze rodzaje dygestoriów

Najogólniej rzecz ujmując, podział dygestoriów przeprowadzić można ze względu na: rodzaje konstrukcji, materiały użyte do ich budowy oraz tworzywa, z których zostały one wykonane. Pierwszą grupę dzielimy na dygestoria montowane na stałe do stołu laboratoryjnego lub dygestoria samodzielne. Dygestoria samodzielne, to stalowe konstrukcje, które wyposażone zostały w specjalistyczne blaty wykonane ze stali nierdzewnej, ceramiki, żywicy lub polipropylenu. Drugą grupę dzielimy na dygestoria laminowane oraz stalowe. Jak sama nazwa wskazuje, różnią się od siebie one wyłącznie materiałem, z którego zostały wykonane. Trzeci podział wprowadza rozróżnienie na dygestoria szyberkowe i szczelinowe. To pierwsze, czyli dygestorium szyberkowe posiada wbudowane dwa szyby wentylacyjne, które umieszczone zostały na tylnej ścianie mebla. Drugie, czyli dygestorium szczelinowe, ma wbudowaną komorę, w której zainstalowane są szczeliny wyciągowe. Ich głównym zadaniem jest dokładne odprowadzanie niebezpiecznych oparów.

Budowa dygestorium

Ściany w klasycznym dygestorium wykonane są przeważnie ze szkła hartowanego. Przeszklony front mebla jest ruchomy, dzięki czemu można go nie tylko opuszczać na odpowiednią wysokość, ale również podnosić. Wnętrze dygestorium powinno zostać wyposażone w odpowiednie oświetlenie oraz elementy, takie jak: wylewki wody, gniazdka elektryczne czy zlewy ceramiczne.