Dygestorium w laboratorium

Podstawowym elementem wyposażenia każdego laboratorium jest dygestorium, czyli tzw. wyciąg chemiczny. Najczęściej występuje w postaci przeszkolonej komory w kształcie szafy. Posiada specjalny wentylator, przez który wydmuchiwane jest powietrze poza teren pracowni. W ten sposób pracownicy laboratorium nie są narażeni na ciągły kontakt ze szkodliwymi substancjami, takimi jak gazy, opary, a nawet trucizny. Dodatkowo dygestorium zapewnia ochronę przed pożarem czy eksplozją.

Rodzaje dygestoriów

Dygestoria można podzielić ze względu na materiał, typ komory roboczej czy rodzaj konstrukcji.

  • Ze względu na materiał użyty do konstrukcji dygestorium, wyróżniamy dwa typy: laminowane oraz stalowe.
  • Ze względu na system wentylacji komory roboczej, wyróżniamy typ szczelinowy i szyberkowy. Dygestorium szczelinowe posiada komorę o podwójnej tylnej ścianie ze szczelinami wyciągowymi, których zadaniem jest odprowadzanie wszystkich niebezpiecznych oparów. Konstrukcja dygestorium szyberkowego opiera się na dwóch szybrach wentylacyjnych, które znajdują się na tylnej ścianie.
  • Ze względu na rodzaj konstrukcji, dygestoria dzielimy na samodzielne lub montowane na stałe do stołu laboratoryjnego. W pierwszym przypadku dygestorium stanowi samodzielną, stalową konstrukcję, wyposażoną w blat wykonany np. z ceramiki, żywicy, stali nierdzewnej lub polipropylenu. Mebel posiada przyłącza do gazu, prądu, wody i kanalizacji. W drugim przypadku dygestoria montowane są na stole laboratoryjnym na stałe. Zwykle jest to drewniana konstrukcja z wnętrzem pokrytym kwasoodporną glazurą.

Specyfika dygestorium

Standardowe dygestorium posiada ściany wykonane ze szkła hartowanego. Przedni element przeszklony jest ruchomy, można go podnosić i opuszczać na odpowiednią wysokość, by swobodnie włożyć ręce do środka, gdy twarz pozostaje bezpiecznie poza szybą. Wnętrze dygestorium najczęściej posiada oświetlenie i wyposażone jest w dodatkowe elementy, takie jak np. zlew ceramiczny, zawody, wylewki wody czy gniazda elektryczne.